piątek , 12 grudzień 2025
Home » Start

Start

Gotuj razem z nami. Brudaski i śledź zielony na wigilijnym stole.

Czy czują Państwo już smak zbliżających się Świąt? My tak. W ostatnich dniach wielu z nas miało okazję uczestniczyć w kiermaszach adwentowych, jarmarkach adwentowych, tudzież w organizowanych opłatkach w rozmaitych środowiskach i organizacjach. Stąd też mówiąc szczerze, trochę jesteśmy już przejedzeni tymi wszystkimi świątecznymi smakołykami. Jeżeli chcemy do wieczerzy wigilijnej zasiąść w dobrej formie, to nieodzowne jest abyśmy  w rozpoczętym ... Czytaj więcej »

Trudny przedświąteczny okres. Pamiętaj – Nie daj się oskubać!

Okres przedświąteczny to między innymi czas zakupów zarówno w sklepach znajdujących w pobliżu naszego miejsca zamieszkania jak i w dużych centrach handlowych. Zwiększony napływ klientów do sklepów, zakupy w gorączkowej atmosferze, nieraz przy udziale wszystkich członków rodziny, w tym również małych dzieci, mnogość promocji, kuszące propozycje zakupów, działania marketingowe ukierunkowane na psychologię kupujących – wszystko to powoduje, że pochłonięci zakupami ... Czytaj więcej »

Reaguj na nieludzkie traktowanie zwierząt.

Policja apeluje – jeśli posiadasz informacje o nieludzkim traktowaniu zwierząt, poprzez m.in. ich torturowanie, zabijanie, przetrzymywanie w niewłaściwych warunkach oraz oferowaniu do sprzedaży lub kupna zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem to skontaktuj się z nami! Specjalnie do Twojej dyspozycji stworzyliśmy adres poczty elektronicznej. przestepstwa-gospodarcze@raciborz.ka.policja.gov.pl Czytaj więcej »

Uczyńmy nasz adwent prawdziwą tęsknotą.

W okresie Adwentu w kolejne jego dni publikujemy znane i mniej znane cytaty słów wypowiedziane przez różne publiczne osoby.  Mamy nadzieję, że ich przeczytanie a zwłaszcza przemyślenie pozwoli nam wzbudzić wewnętrzną osobistą refleksję nad swoim życiem. Może w ten sposób wielu z nas lepiej przygotuje się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz inaczej spojrzy na otaczający nas świat i ... Czytaj więcej »

Pamiętaj, że – śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

W Polsce to ciągle ważny dzień – co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat wychodzi z domu bez pierwszego posiłku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy energię do pracy. Dzieci lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Problem urósł do takiego poziomu, że ustalono tzw. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Zainicjował go w 2007 ... Czytaj więcej »

Kto i dlaczego kieruje działaniami takich osób? W interesie nas wszystkich kara powinna być nieuchronna, surowa i natychmiastowa.

Kolejne, wręcz nieprawdopodobne zdarzenie miało miejsce w miniony piątek 5 grudnia w Rudach. Po raz kolejny przekonujemy się, że idiotyzm niektórych ludzi nie zna granic. Dobrze jednak się stało, że zdarzenie jednoznaczne w swojej wymowie nie skończyło się tragedią – ludzką tragedią. W czym rzecz? Otóż po raz kolejny okazało się, że alkohol tryumfuje nad człowiekiem. Czytaj więcej »

Rybnik: Warto zobaczyć przeuroczy pokaz świetlny.

Po raz kolejny Rybnik pokazał że jest miastem nowatorskim. Tym razem w zakresie atrakcji przedświątecznych. Otóż podczas trwającego Jarmarku u Antoniczka 2025 w Rybniku, w dniach 5-7 grudnia na mieszkańców i gości czeka spektakularne widowisko świetlne tzw. mapping na Bazylice. I tak codziennie po zmroku, od godziny 16:00 aż do północy, fasada Bazyliki zamienia się w wielki ekran. Wyświetlany na ... Czytaj więcej »

Najwyższa pora na wypiek świątecznych pierniczków.

Najwyższa pora by pomyśleć o wypiekach na świąteczny stół. A skoro tak to poniżej zamieszczamy przepis na wypiek świątecznych mięciutkich pierniczków. Nawet gdyby miały się okazać w finale nie doskonałe – warto spróbować. I pamiętajmy, ze trening czyni mistrza. Przepis został zaczerpnięty z księgi przepisów kulinarnych portalu onet.gotowanie.pl. Życzymy miłych chwil w trakcie przygotowywania pierniczków, no i oczywiście SMACZNEGO!!! Czytaj więcej »

Przygotowujemy piernik mikołajkowy.

W dniu dzisiejszym przypada święto Św. Mikołaja. Najwyższa więc pora na przygotowanie świątecznego piernika zwanego mikołajkowym. W garnku roztapiamy cukier, miód i masło i odstawiamy żeby ostygło. Kiedy będzie letnie mieszamy z jajkami, mąką, sodą i mlekiem. Konsystencja ciasta po wyrobieniu będzie dość luźna, odstawiamy je więc na około 2 tygodnie w chłodne miejsce, wtedy się odpowiednio zwiąże i będziemy ... Czytaj więcej »