W dniu dzisiejszym przypada święto Św. Mikołaja. Najwyższa więc pora na przygotowanie świątecznego piernika zwanego mikołajkowym. W garnku roztapiamy cukier, miód i masło i odstawiamy żeby ostygło. Kiedy będzie letnie mieszamy z jajkami, mąką, sodą i mlekiem. Konsystencja ciasta po wyrobieniu będzie dość luźna, odstawiamy je więc na około 2 tygodnie w chłodne miejsce, wtedy się odpowiednio zwiąże i będziemy mogli je wałkować. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy formując prostokąt, tak powstałe spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyciągamy, smarujemy jedną z części powidłami, przykrywamy drugą częścią. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca na 3 dni. Dzień przed podaniem w rondelku rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto. Gotowe. Smacznego ….. za 2 tygodnie.
*** Składniki:
– 3 jajka,
– 250 g masła,
– kg mąki,
– 1,5 szkl cukru,
– łyżka sody,
– łyżka kakao,
– pół szkl mleka,
– opakowanie przyprawy do piernika,
– 4 łyżki miodu,
– słoik powideł np śliwka węgierka
– czekolada gorzka.
Redakcja