W Polsce to ciągle ważny dzień – co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat wychodzi z domu bez pierwszego posiłku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy energię do pracy. Dzieci lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Tego dnia obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Zainicjował go w 2007 roku ówczesny komisarz Unii Europejskiej do spraw zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się. W Polsce obchodzony jest jako Dzień Zdrowego Śniadania. W naszej gminie sprawę ,,ratują” przedszkola i stołówki szkolne, gdzie setki maluchów i gimnazjalnej młodzieży ma możliwość spożywania zdrowych, swojskich i ciepłych dań. Są one dostępne dla wszystkich chętnych za ,,przysłowiową złotówkę” – około 3 zł. za pełny dwudaniowy obiad. Wiele z tych dzieci otrzymuje te posiłki za darmo w ramach gminnej opieki społecznej.
Okazuje się jednak, że generalnie w naszym kraju około 40 procent uczniów szkół podstawowych w Polsce nie spożywa drugiego śniadania, około 220 tysięcy dzieci odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, na przykład wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu. Około 130 tysięcy uczniów szkół podstawowych cierpi na niedożywienie.
ZJEDZ ŚNIADANIE
Dzięki śniadaniu mamy energię do pracy, a dzieci do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Dietetycy oraz lekarze podkreślają, jak wielką wagę ma ten posiłek. Śniadanie powinno dostarczyć około 30 procent dobowych potrzeb energetycznych. Pierwszy posiłek odgrywa znaczącą rolę w przypadku dzieci. Następstwem braku posiłku może być spadek poziomu glukozy we krwi, co z kolei może wywołać zmęczenie, ospałość, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz bóle brzucha.
– Pierwsze śniadanie jest tak ważne dlatego, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na wiele procesów, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości – wyjaśniają fachowcy.
Dieta ucznia powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy, węglowodany, białko, tłuszcze czy minerały, potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne najmłodszych dzieci wynosi 80-90 kalorii na 1 kilogram masy ciała, czyli około 1400-2000 kalorii. Rodzice muszą pamiętać o włączeniu do jadłospisu produktów mlecznych i fermentowanych, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do prawidłowego kształtowania układu kostnego. Zaleca się, aby każdego dnia dziecko wypijało szklankę mleka lub jadło jogurt, kefir albo maślankę.
EDUKACJA W KLUBACH ŚNIADANIOWYCH
W przedszkolach, szkołach, zwłaszcza w klasach nauczania początkowego nauczyciele, wspólnie z instytucjami promującymi zdrowy tryb życia, edukują dzieci w zakresie zdrowego odżywiania. Coraz popularniejsze stają się Kluby Śniadaniowe, gdzie uczniowie przygotowują zdrowe posiłki.
– Edukacja to podstawa. Najważniejsze jest wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Należy pamiętać o regularnym odżywianiu, spożywaniu śniadań, obiadów, kolacji, a także drugim śniadaniu. Nie należy się spieszyć podczas jedzenia, a także musimy zwrócić uwagę naszym dzieciom, aby nie jadły zbyt późno. Wszystko to sprawia, że potem powstają problemy, czy to z niedożywieniem, albo jeśli zamiast pełnowartościowych posiłków, wolimy sięgać po fast foody.
Redakcja
– Materiał oparty na informacjach medialnych