piątek , 10 Lipiec 2020
Home » Aktualności » Najwyższa pora pomyśleć o walentynkowym torcie.

Najwyższa pora pomyśleć o walentynkowym torcie.

tortSkoro już pojutrze mamy świętować świętego Walentego, to naszym zdaniem warto byłoby do popołudniowej kawy przygotować coś smacznego. Zawsze to lepiej pojechać do swojej Walentynki z czymś w ręku. Torcik św. Walentego będzie idealnym rozwiązaniem. Do popołudnia zostało jeszcze trochę czasu, więc bierzmy się do roboty. Zaręczamy, że będzie to pyszność na miarę dzisiejszego święta. Poniżej podajemy potrzebne składniki i sposób przygotowania. Życzymy smacznego.

*** Torcik walentynkowy

Składniki na ciasto:

    • 125 g miękkiego masła, lub margaryny,
    • 125 g cukru,
    • 1 paczka cukru waniliowego,
    • aromat waniliowy,
    • odrobina soli,
    • 2 jajka,
    • 75 ml (5 łyżek) czerwonego wina,
    • 125 g maki tortowej,
    • 2 łyżeczki kakao,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 75 g wiórek gorzkiej czekolady,

Składniki na polewę:

    • 250 g przesianego cukru pudru,
    • 5-6 łyżek czerwonego wina,
    • kandyzowane płatki kwiatów, lub obtoczone w cukrze płatki róż,

Sposób przygotowania:

masło, lub margarynę robić mikserem dodając cukier, cukier waniliowy, przyprawy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać jajka ( każde ubijać ? minuty) i czerwone wino. Pomieszać mąkę z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami mieszając na średnim biegu miksera. Na koniec dodać wiórki czekoladowe. Masę przełożyć do uprzednio natłuszczonej formy w kształcie serca i piec w temperaturze +180°C przez 45 minut.

Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach przełożyć na siatkę i wychłodzić. Przygotować polewę, dodając tyle wina, by powstała gęsta masa. Nałożyć na serce i przybrać płatkami róż.      Redakcja