środa , 13 Grudzień 2017
Home » Aktualności » Przygotowujemy piernik mikołajkowy.

Przygotowujemy piernik mikołajkowy.

Już jutro przypada Św. Mikołaja. Najwyższa więc pora na przygotowanie świątecznego piernika zwanego mikołajkowym. W garnku roztapiamy cukier, miód i masło i odstawiamy żeby ostygło. Kiedy będzie letnie mieszamy z jajkami, mąką, sodą i mlekiem. Konsystencja ciasta po wyrobieniu będzie dość luźna, odstawiamy je więc na około 2 tygodnie w chłodne miejsce, wtedy się odpowiednio zwiąże i będziemy mogli je wałkować. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy formując prostokąt, tak powstałe spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyciągamy, smarujemy jedną z części powidłami, przykrywamy drugą częścią. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca na 3 dni. Dzień przed podaniem w rondelku rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto. Gotowe. Smacznego ….. za 2 tygodnie.

*** Składniki:

– 3 jajka,

– 250 g masła,

– kg mąki,

– 1,5 szkl cukru,

– łyżka sody,

– łyżka kakao,

– pół szkl mleka,

– opakowanie przyprawy do piernika,

– 4 łyżki miodu,

– słoik powideł np śliwka węgierka

– czekolada gorzka.

Redakcja