piątek , 25 Maj 2018
Home » Aktualności » Nie zapominajmy, że Tłusty Czwartek nie tylko pączkami stoi!

Nie zapominajmy, że Tłusty Czwartek nie tylko pączkami stoi!

faworkiTo nie do wiary, że dzisiaj mamy Tłusty Czwartek. Przecież jeszcze świeżo w pamięci mamy boże Narodzenie, Nowy Rok, Święto Trzech Króli, tymczasem już w bieżących dniach kończy nam się karnawał i zbliżamy się do okresu Wielkiego Postu. Zanim jednak to nastąpi trochę sobie podjemy ( w Tłusty Czwartek ) i okażemy sobie nasze wzajemne uczucie miłości ( Walentynki ). Mając na względzie, że dzisiaj wszyscy rzucimy się na sterty świeżych pączków, nasza redakcja przedstawia przepis na doskonałe faworki. To one również stanowią o tym, że Tłusty Czwartej jest tłusty. zachęcamy do pieczenia tego wyrobu i życzymy smacznego.

FAWORKI:

Składniki:

200 g mąki,

3 żółtka,

szczypta soli,

3-4 łyżki gęstej śmietany,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżka spirytusu,

? l oleju lub 500 g smalcu,

100 g cukru pudru,

cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać na stolicę, zrobić zagłębienie, dodać śmietanę, spirytus, żółtka, sól, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż pojawią się pęcherzyki (na cieście, nie na dłoniach!). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 3-4 porcje, przykryć ściereczką, by nie obsychało. Każdą porcję cienko rozwałkować na kształt kwadratu, starają się jak najmniej podsypywać mąką. Lekko podsuszone placki z ciasta pokroić nożem lub radełkiem na paski, każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć. W rondlu rozgrzać olej, (wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz, jeśli wypłynie zaraz zrumieniony, to znak, że można zacząć smażenie). Faworki partiami wrzucać na tłuszcz. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule. Posypać cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym.     Redakcja