piątek , 27 Kwiecień 2018
Home » Aktualności » Jak Wielkanoc, to jaja faszerowane muszą być.

Jak Wielkanoc, to jaja faszerowane muszą być.

Święta Wielkanocne kojarzą nam się z różnymi smacznymi potrawami, których nie spożywamy na co dzień. Przysmakiem, na który czeka się cały rok, są faszerowane na różne sposoby jajka. Faszerowane jajo wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje. Takiej potrawie trudno jest się oprzeć, pomimo, że z całą pewnością zawiera ,,trochę” kalorii. Zachęcamy do sięgnięcia po przepis i przygotowanie tej potrawy.

*** Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu,
  • 8 swojskich jajek,
  • łyżka przyprawy do mięs,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżka kaparów,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka masła.

*** Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.
  2. Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę do mięs, dla nadania smaku. Podsmaż przez kilka minut.
  4. Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.
  5. Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Zaręczamy, że przygotowana tak potrawa smakuje wybornie i trudno jej się oprzeć. Smacznego!

Redakcja

Zaczerpnięto: gotowanie.onet.pl