poniedziałek , 23 Kwiecień 2018
Home » Aktualności » I Ty możesz usmażyć pyszną rybę!

I Ty możesz usmażyć pyszną rybę!

Wieczerzę wigilijną i święta trudno sobie wyobrazić bez ryb i śledzi. Jak sprawić, by były one smaczne? Cała tajemnica zawarta jest w 2 filarach – ryba musi być świeża i w przypadku ryby pieczonej owe pieczenie ma zasadniczy wpływ na to co będziemy spożywać w trakcie najważniejszej wieczerzy w roku kalendarzowym. Przepisów na dobrą pieczoną rybę jest co niemiara – który jednak z nich jest najlepszy? Należałoby odpowiedzieć – ten który wynieśliśmy z domowych tradycji. Ale nie bądźmy w tym zakresie konserwatystami i czasami bądźmy otwarci na przepisy nowe – inne. Może ten nowy okaże się strzałem w przysłowiową dziesiątkę i nasze podniebienia. Dlatego właśnie na kilkadziesiąt godzin przed Wigilią ,,podsuwamy” naszym czytelnikom kolejny dobry i sprawdzony sposób na pieczoną rybę. Zachęcamy do spróbowania. Zaręczamy, że taka rybka jest niepowtarzalna – palce lizać.

Tak można przygotować smaczną pieczoną rybkę:

*** musimy zaopatrzyć się w dobrą świeżą rybę,

*** by upieczona ryba była smaczna, potrzebny jest nam dobry olej, np. rzepakowy.

*** należy dokładnie umyć rybę i opłukać ją zimną wodą. Rybę można w tej wodzie pozostawić nawet 1 godzinę.

*** po osuszeniu ryby, rybę należy skropić sokiem z cytryn i pozostawić ją tak na kolejne pól godziny, po czym znowu rybę należy lekko opłukać i wysuszyć.

*** panierkę proponujemy przygotować z  pokruszonych krakersów. Najlepiej pokruszyć je w woreczku na drobne grudeczki.

*** przygotowujemy pół szklanki mleka do którego wbijamy 1 całe jajko oraz dodajemy niezbędne przyprawy – sól, pieprz, paprykę, ubijamy z tego ciekłą konsystencję.

*** tak przygotowania możemy rybę panierować, robimy to dokładnie by cała ryba była szczelnie oblepiona panierką.

*** tak przygotowaną rybę kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na złocisty kolor z obydwu stron. Czas pieczenia po 4-6 minut z każdej strony. Gdy tusza jest grubsza, czas pieczenia trzeba nieco wydłużyć.

I ryba jest gotowa. Można ja podawać z pieczywem, ziemniaczkami, frytkami lub innym dodatkiem. Najlepiej smakuje gdy jest ciepła.

Jeśli do tego przepisu przekonaliśmy naszych czytelników do zapraszamy do wspólnego świątecznego gotowania. Odpowiednio wcześniej zadbajmy o potrzebne składniki potrawy.

Życzymy smacznego.

Redakcja