wtorek , 21 Listopad 2017
Home » Aktualności » Gotuj razem z nami – karp z orzechami i migdałami.

Gotuj razem z nami – karp z orzechami i migdałami.

karp_orzechCzęsto zastanawiamy się nad tym jak przygotować wigilijnego i świątecznego karpia. Ryba ta bowiem na naszym śląskim stole wydaje się być daniem obowiązkowym. W minionych dniach przedstawialiśmy na naszych łamach przepis na tradycyjnego karpia. Dzisiaj przedstawiamy inny ciekawy przepis gwarantujący to, że karp smakuje wspaniale. Życzymy smacznego.

*** Karp z orzechami ( porcja dla 4 osób ):

Składniki:

* Ryba:

– 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka),

– 2 łyżki masła klarowanego,

– sól, pieprz,

* Sos bakaliowy:

– 100 g orzechów włoskich,

– 50 g migdałów w słupkach,

– 2 łyżki miodu,

– 50 ml wytrawnego białego wina,

– 100 ml śmietanki kremówki,

– 3 łyżki świeżego tymianku,

Przygotowanie:

* Ryba:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

* Sos bakaliowy:

Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.

Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.

Przepis pochodzi z książki „Pyszne. Na każdą okazję”.     Redakcja