czwartek , 25 kwiecień 2024
Home » Aktualności » Co i jak jeść – by żyć? Zbawienny wpływ na nasze organizmy nasion Chia.

Co i jak jeść – by żyć? Zbawienny wpływ na nasze organizmy nasion Chia.

W dobie królowania wokół nas ,,niezdrowej” żywności coraz częściej stawiamy sobie pytanie – co i jak jeść? By się nasycić a jednocześnie uzdrowić nasze ciało ale i ducha. Powszechnie słyszy się, że lekarstwem jest powrót do tradycji a więc nie tylko do tego co jadły i przygotowały nasze prababcie. Powrócić musimy jak najgłębiej się tylko da – do okresu średniowiecza i czasów biblijnych. Wtedy to z całą pewnością nie było chemii i nienaturalnych stymulatorów wzrostu roślin i zwierząt. Z perspektywy czasu można więc powiedzieć – to ci była żywność! I tak było w rzeczy samej. Należy więc postawić oczywiste pytanie – czy dzisiaj jesteśmy w stanie efektywnie powrócić do nawyków żywieniowych sprzed tysięcy lat? Na tak postawione pytanie stawiamy twierdzącą odpowiedź. A więc – TAK! Mało tego – takie nasze postępowanie jest chyba jedynym ratunkiem wobec wielu chorób i słabości naszych organizmów. A skoro tak to od zaraz powinniśmy sięgnąć do babcinych a najlepiej biblijnych potraw, sposobów i zwyczajów jedzenia. Dlatego na samym początku naszych żywieniowych powrotów proponujemy docenić zbawienny wpływ na człowieka nasion Chia ( szałwii hiszpańskiej ).

Nasiona chia są skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś i przewyższają mleko pod względem ilości wapnia. Spożywane nawet w niewielkich ilościach wzmacniają serce i chronią przed chorobami układu krążenia. Pomagają też zwalczyć dolegliwości trawienne i wspomagają dobre funkcjonowanie układu nerwowego. Udowodniono, że są niezwykle pomocne w trakcie diet redukcyjnych. Nasiona chia będą efektownym dodatkiem koktajli i deserów, urozmaicą też smak wielu potraw. Sprawdź, jak włączyć je do codziennej diety.

*** Więcej szczegółów czytaj: https://tipy.interia.pl/artykul_31898,nasiona-chia-wlasciwosci-i-zastosowania.html#iwa_source=worthsee

Redakcja