To nie do wiary, że już jutro przypada Tłusty Czwartek. Przecież jeszcze świeżo w pamięci mamy Boże Narodzenie, Nowy Rok, Święto Trzech Króli, tymczasem już w bieżących dniach kończy nam się karnawał i zbliżamy się do okresu Wielkiego Postu. Zanim jednak to nastąpi trochę sobie podjemy ( w Tłusty Czwartek ). Mając na względzie, że już jutro wszyscy rzucimy się na sterty świeżych pączków, nasza redakcja przedstawia przepis na doskonałe faworki. Są one w pewnym sensie przeciwwagą dla pączusia. To one również stanowią o tym, że Tłusty Czwartek jest tłusty. Zachęcamy do pieczenia tego wyrobu i życzymy smacznego.
FAWORKI:
Składniki:
200 g mąki,
3 żółtka,
szczypta soli,
3-4 łyżki gęstej śmietany,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka spirytusu,
1 l oleju lub 500 g smalcu,
100 g cukru pudru,
cukier waniliowy,
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać na stolicę, zrobić zagłębienie, dodać śmietanę, spirytus, żółtka, sól, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż pojawią się pęcherzyki (na cieście, nie na dłoniach!). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 3-4 porcje, przykryć ściereczką, by nie obsychało. Każdą porcję cienko rozwałkować na kształt kwadratu, starają się jak najmniej podsypywać mąką. Lekko podsuszone placki z ciasta pokroić nożem lub radełkiem na paski, każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć. W rondlu rozgrzać olej, (wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz, jeśli wypłynie zaraz zrumieniony, to znak, że można zacząć smażenie). Faworki partiami wrzucać na tłuszcz. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule. Posypać cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym. Redakcja