czwartek , 21 listopad 2024
Home » Aktualności » Nawet lekarze ,,kłaniają” mu się z szacunku i uznania.

Nawet lekarze ,,kłaniają” mu się z szacunku i uznania.

To nie żadna tajemnica, że syrop z cebuli, buraczków i innych warzyw oraz owoców ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Tego uczyły nas nasze babcie i prababcie. Trzeba tylko niewiele swojego zaangażowania i zdrowie można wziąć w swoje ręce. W tym segmencie domowych wytworów szczególnie ważne miejsce zajmuje  syrop z czosnku. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu a mikstura działa jak naturalny antybiotyk. Co tajemniczego ma w sobie, ze nawet wielu lekarzy ,,kłania” mu się z szacunku? Odpowiedź jest prosta. Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny? Warto poznać w czasie szalejących zachorowań na grypę i różnej maści przeziębienia.

*** Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny?

Czosnek nie bez powodu uznawany jest za naturalny lek na wiele schorzeń. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. To właśnie dzięki nim traktowany jest, jako naturalny antybiotyk.

W czosnku kryje się wiele witamin – PP, C, B1, B2, prowitamina A i rzadkich mikroelementów takich jak kobalt i chrom. Warzywo to zawiera również sporo magnezu, fosforu, potasu i żelaza.

*** Na jakie dolegliwości pomaga czosnek?

Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze syrop z czosnku stosowany jest przede wszystkim w przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowy. Nie tylko wspomaga proces leczenia, ale przede wszystkim podnosi odporność organizmu. Dodatkową zaletą jest to, że odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych.

*** Jak przygotować syrop z czosnku?

Przepis na syrop z czosnku jest bardzo prosty! Potrzebujecie jedynie 2-3 główki czosnku, 6-7 łyżeczek miodu, 2 cytryny i jednej szklanki chłodnej wody wcześniej przegotowanej lub mineralnej.

Przygotowanie syropu rozpoczynamy od obrania czosnku i przeciśnięcia go przez praskę. Następnie dodajemy sok z cytryn. Wszystko mieszamy z miodem i chłodną wodą. Gotowy syrop odstawiamy na około dobę. Po tym czasie musimy go przecedzić i przelać do szklanej buteleczki.

Syrop z czosnku należy spożywać dwa razy dziennie w celu wzmocnienia odporności lub trzy razy, jeśli jesteśmy przeziębieni lub mamy grypę.

Na podstawie materiału Onet.DZIECKO

Redakcja