sobota , 20 sierpień 2022
Home » Aktualności » Czy jutrzejszy czwartek będzie dla nas bardzo tłusty?

Czy jutrzejszy czwartek będzie dla nas bardzo tłusty?

Ten dzień zbliża się wielkimi i szybkimi krokami. Nastanie już jutro.  Tłusty czwartek, bo o nim mowa jest dniem ruchomym. Dzień ten w swoim wymiarze jest postrzegany jednoznacznie. Mamy możliwość objadać się do woli pączkami i innymi przygotowanymi na ten dzień łakociami. Przesąd głosi iż, kto nie skosztuje pączka, nie będzie miał szczęścia w bieżącym roku. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego.

*** Cóż takiego dla każdego z nas czyni Tłusty Czwartek?

Odpowiedź wydaje się bardziej niż oczywista. Otóż – w ten dzień na 24 godziny ( cały ten czwartek ) będziemy mogli zapomnieć o diecie i bez wyrzutów sumienia zajadać się słodkimi przekąskami.

*** Kiedy Tłusty Czwartek 2022? To również pierwszy dzień ostatków.

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data uzależniona jest od terminu Wielkanocy.

Tłusty czwartek przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. Właśnie dlatego w 2022 roku będziemy obchodzić go 24 lutego. Zgodnie z tradycją święto łasuchów rozpoczyna Ostatki, czyli ostatnie dni karnawału.

A ten w bieżącym roku kończy się w środę 2 marca w Popielec, kiedy to wierni udadzą się do kościołów, aby posypać głowy popiołem.

W ten sposób wejdziemy w trwający 40 dni okres Wielkiego Postu. Wielki Post będzie dla wierzących czasem pokuty i rozważań nad życiem i śmiercią Chrystusa. Wielu z nas będzie wyrzekać się w tych dniach drobnych lub większych przyjemności. Okres ten zakończy się w niedzielę 17 kwietnia a więc w I dzień Świąt Wielkanocy ( zmartwychwstania Pańskiego ).

*** Geneza tłustego czwartku. Dlaczego jemy wtedy pączki?

Początków tłustego czwartku można doszukiwać się w średniowieczu. Właśnie wtedy tuż przed rozpoczęciem Wielkiego Postu na dworach trwało wielkie opróżnianie spiżarni. Wyjadano owoce, mięso i cukier, ponieważ ich spożywanie w okresie postu byłoby grzechem.

Właśnie wtedy zaczęto przygotowywać również przysmak, który można uznać za przodka współczesnych pączków. Były to bułeczki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną, a następnie smażone. Następnie zjadano je, popijając solidną porcją gorzałki.

Pączki zbliżone do współczesnych, bo słodkie, pojawiły się dopiero w XVI wieku. Wówczas do środka zaczęto wkładać m.in. orzechy, w tym również migdały. Jednak nie każda porcja zawierała słodką niespodziankę. Ten, kto znalazł migdał w swoim pączku, miał cieszyć się szczęściem w trwającym roku.

Już dzisiaj, na kilkadziesiąt godzin przed Tłustym Czwartkiem życzymy smacznego i miłego dnia.

*** INFO prasowe

Redakcja