Święta Wielkanocne kojarzą nam się z różnymi smacznymi potrawami, których nie spożywamy na co dzień. Przysmakiem, na który czeka się cały rok, są faszerowane na różne sposoby jajka. Faszerowane jajo wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje. Takiej potrawie trudno jest się oprzeć, pomimo, że z całą pewnością zawiera ,,trochę” kalorii. Zachęcamy do sięgnięcia po przepis i przygotowanie tej potrawy.
*** Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu,
- 8 swojskich jajek,
- łyżka przyprawy do mięs,
- 2 łyżki majonezu,
- pół pęczka natki pietruszki,
- łyżka kaparów,
- łyżeczka soli,
- łyżka masła.
*** Sposób przygotowania:
- Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Wodę posól.
- Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę do mięs, dla nadania smaku. Podsmaż przez kilka minut.
- Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.
- Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.
Zaręczamy, że przygotowana tak potrawa smakuje wybornie i trudno jej się oprzeć. Smacznego!
Redakcja
Zaczerpnięto: gotowanie.onet.pl