Zgodnie z naszymi zapowiedziami, na naszych łamach publikujemy przepisy świąteczno-bożonarodzeniowe. Mamy nadzieję, że potrawy przygotowane na bazie tych przepisów znajdą Państwa uznanie. My już wiemy, że są bardzo smaczne, wszakże przygotowujemy je od dawna, niemal od zawsze. Stanowią one ważny element naszych tradycji i tożsamości. Nie wyobrażamy sobie świąt bez nich. Pamiętajmy również o naszym przesłaniu towarzyszącemu naszemu wspólnemu gotowaniu – ,,Gotuj świątecznie dla siebie, twojej rodziny i znajomych”.
Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjnie smażonego karpia – jakże mogło by być inaczej, skoro karp stanowi jedną z podstawowych wigilijnych potraw. Od tego przepisu więc zaczynamy.
Karp smażony
Składniki:
– 1 cały karp,
– 3 łyżki mąki,
– sól,
– pieprz,
– 4 łyżki masła,
– olej do smażenia,
– ząbek czosnku,
– 2 gałązki natki tymianku,
– 2 gałązki koperku.
Sposób przyrządzenia:
*** Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy ( jeśli żółć się rozleje, mięso ryby będzie gorzkie), odciąć głowę. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
*** Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.
*** Po usmażeniu przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
*** 10 dag miękkiego masła utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli. Z masła uformować wałek ( rolować ręcznie ). Masło mocno ochłodzić. Następnie pokroić w plastry i podawać po dwa plasterki do porcji gorącego karpia.
Zaręczamy, ze karp sporządzony według tej prostej i starej receptury będzie palce lizać. Życzymy smacznego. Redakcja