Trudno sobie wyobrazić święta bez smacznej kawy. A jeśli kawa to obowiązkowo zjadło by się dobre ciasto. I na tą okoliczność mamy dla naszych czytelników propozycje którą stanowi dobry serniczek. Zaręczamy, że ten smakołyk smakuje wybitnie. Warto więc poświęcić na jego przygotowanie trochę czasu i produktów, by potem dialektować się jego świątecznym smakiem. Pychota.
*** Sernik świąteczny (dla 6 osób):
Produkty:
– 1 kg sera białego mielonego dwu – lub trzykrotnie,
– 6 jajek,
– 2 łyżki mąki,
– 300 g drobnego cukru,
– 2 łyżki cukru waniliowego,
– 100 g miękkiego masła,
– garść suszonej żurawiny,
– garść rodzynek,
– 2 łyżki migdałów w płatkach,
– 1 rozbełtane jajko.
Przygotowanie:
– Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
– Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
– Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C.
– Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Przepis pochodzi z książki “Pyszne. Na każdą okazję”. Redakcja