Jak donoszą portal t-online.de oraz www.mypolacy.de w dzisiejszym ,,bogatym” świecie co 8 artykuł spożywczy ląduje w koszu na śmieci, bo się zepsuł lub upłynął termin jego ważności. Ekolodzy łapią się za głowy i mówią jednym głosem: „tak nie musi być!”. Faktycznie. Na śmietnikach znajdowałoby się mniej artykułów spożywczych, a Ty traciłbyś mniej pieniędzy, gdybyś potrafił mrozić. Ale często nie wiemy, które artykuły lubią ujemne temperatury, a które nie. Zdradzamy Ci ten sekret!
Mrożenie zakupionych wcześniej artykułów spożywczych pozwala nam cieszyć się ich świeżością nawet kilka miesięcy od kupienia. Ale musisz wiedzieć, że nie wszystkie artykuły spożywcze nadają się do zamrażarki.
Jak to jest z tym mrożeniem produktów?
*** Warzywa bogate w wodę, produkty mleczne, surowe ziemniaki. One nie lubią ujemnych temperatur,
*** Mrożenia nie lubią przede wszystkim artykuły spożywcze zawierające dużo wody – Ogórki, pomidory, sałata, winogrono. Po rozmrożeniu szybko więdną,
*** Ujemnych temperatur nie tolerują także surowe ziemniaki, które po rozmrożeniu stają się słodkie i niesmaczne,
*** Podobnie jest z produktami mlecznymi – jogurtami, kwaśnym mlekiem, twarogami czy świeżym mlekiem,
*** Warzywa, mięsa, pieczywo, ciasta, sery możesz mrozić. Pamiętaj jednak o ważnej zasadzie!
Z powodzeniem możesz zamrozić surowe warzywa (pamiętaj o tych składających się w dużej mierze z wody. One nie lubią mrożenia). Jednak przed zamrożeniem nie sól ich i nie doprawiaj np. pieprzem, gałką muszkatołową, bazylią lub koperkiem, bo zmienią smak. Oczywiście na gorszy.
*** Do mrożenia idealnie nadaje się mięso. I to nie tylko stek czy sznycel, ale także kiełbasa lub szynka. Mięso przechowywane w temperaturze -18 stopni Celsjusza, odpowiednio zapakowane (najlepiej hermetycznie), można mrozić do czterech miesięcy! Pamiętaj także o tym, by mięso rozmrażać w lodówce, by zapobiec nadmiernemu tworzeniu się zarazków.
*** Zdarza Ci się kupić zbyt dużo ciasta na imprezę okolicznościową? Nie wyrzucaj go, ale zamróź.
*** Podobnie sprawa ma się z pieczywem. Chleb (także chleb tostowy) i bułki można przechowywać w zamrażarce, w odpowiednich workach nawet do trzech miesięcy! Jeśli przed mrożeniem pokroisz chleb na kromki, będziesz mógł wyjmować z zamrażarki tyle kromek, ile zamarzysz, a resztę wciąż mrozić.
*** Z łatwością możesz zamrozić również sery. Ale przed włożeniem ich do zamrażarki nie krój ich w plastry!
Ser możesz mrozić dwa miesiące, ale pamiętaj, by rozmrażać go w lodówce.
Łatwo mrozić masło, ale trudniej jest je rozmrozić.
Pamiętaj o prostej zasadzie mrożenia: Raz zamrożony i odmrożony artykuł spożywczy nie możesz mrozić jeszcze raz.
Mrożenie jest dziecinnie proste. Spróbujesz?
Chcesz być eko? I nie chcesz wyrzucać pieniędzy w błoto? Zamrażaj! To dziecinne proste. Musisz pamiętać tylko o tych artykułach spożywczych, które nie lubią ujemnych temperatur i o tym, by raz zamrożoną i odmrożoną żywność nie mrozić jeszcze raz!
Źródło: t-online.de
Redakcja