Wielkanoc stoi u naszych progów. już za 3 tygodnie będziemy w środku świętowania. W tym roku święta te będą obchodzone w duchu nadal trwającej wojny w Ukrainie. Zbliżają się więc najważniejsze dla katolików święta w roku. Święta, do których przygotowujemy się wyjątkowo starannie, nie tylko w wymiarze duchowym, ale także szykujemy ucztę dla naszych zmysłów, przygotowując smaczne menu wielkanocne. Tak na dobrą sprawę możemy powiedzieć, że nasze świętowanie rozpoczyna się już na długo przed rezurekcją, bo w Wielki Czwartek od chwili zawiązania dzwonów. Tradycja jest również to, że już od tej chwili do samych świąt pościmy. Już jednak cały Wielki Tydzień powinien być dla nas czasem szczególnym a już na pewno czasem zadumy.
Przygotowania do świąt, to głównie nasze przygotowania duchowe, ale również robienie generalnych porządków i przygotowanie potraw, czyli tworzenie smacznego menu na Wielkanoc. Sprzątamy w miejscach, do których nie zaglądamy przez większość roku, przystrajamy dom, wejścia do domu i nasze ogródki.
Dawniej tradycyjne wielkanocne potrawy, przygotowywało się w domach już na kilkanaście dni przed świętami. Robiono kiełbasy, pieczenie, pasztet i oczywiście pieczono wielkanocne ciasta: mazurki, babki wielkanocne, serniki. Dom był przepełniony cudownymi zapachami i aromatami. Nie powinno również zabraknąć dobrego śledzia i pysznych śledziowych sałatek.
Obecnie większość pań domu nie ma czasu, aby wszystkie dania na Wielkanoc przygotować samodzielnie, a przecież na stole nie może niczego zabraknąć. Odpowiednio wcześniej musimy ustalić więc menu wielkanocne i zdecydować, co zrobimy sami, a co trzeba kupić. Najbardziej pracochłonne są wypieki, więc niektóra ciasta na Wielkanoc można kupić gotowe, ale tylko jedno czy dwa upiec w domu. Aromaty pieczonych w domu ciast dodatkowo wprowadzają świąteczny nastrój. Na stole musi pojawić się mazurek wielkanocny, najlepiej mazurek kajmakowy, którego udekorowanie powierzmy dzieciom. W przepisie na mazurek zwykle pojawia się kruche ciasto i wyjątkowo słodka masa.
W czasie świąt nie może zabraknąć w menu wielkanocnym również babek wielkanocnych. Polecamy skorzystanie z przepisu na babkę cytrynową. Można przygotować również sernik wiedeński. Przepis na sernik gotowany jest wyjątkowo prosty, a ciasto zawsze się udaje. Każda gospodyni na pewno też sam ugotuje żurek wielkanocny. Sięgnijmy po wielkanocne przepisy na żurek według babć, u których zawsze był robiony na prawdziwym zakwasie, z kiełbasą, jajkami i chrzanem. Aby zrobić samodzielnie zakwas, wystarczy przegotowana woda, mąka żytnia, piętka chleba i odrobina przypraw. Najbardziej efektownie będzie wyglądał żurek podany w chlebie.
I jeszcze pasztet domowy, pulchny, pachnący, smaczny. Jest to szczególnie “wygodna potrawa” ponieważ możemy do niej dodać mięsa, na których wcześniej sporządziliśmy wywary do świątecznych zup. Przepis na pasztet w każdej rodzinie jest nieco inny i różni się przyprawami, ale ważne jest, aby znajdowało się w nim dużo podrobów i pietruszki. W przygotowanie menu wielkanocnego zaangażujmy całą rodzinę, wspólne gotowanie bardzo jednoczy.
Marzeniem każdej pani domu jest, aby śniadanie wielkanocne było przygotowane idealnie, stół wyglądał elegancko, a dania wielkanocne wyśmienicie smakowały. Na stole przykrytym białym obrusem, udekorowanym bukszpanem i kolorowymi pisankami, króluje baranek wielkanocny na łączce z zielonej rzeżuchy oraz święconka.
Oprócz żurku, białej kiełbasy, pasztetu, wędlin różnego rodzaju, w menu wielkanocnym dominują jajka. Jajka faszerowane tradycyjnie z zielonym szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem, lub bardziej wykwintnie, jajka faszerowane tuńczykiem. Nie może też zabraknąć ostrej i pachnącej ćwikły z chrzanem oraz wiosennych sałatek. Sałatki wielkanocne robimy z wykorzystaniem świeżych nowalijek. Do tego ciasto wielkanocne, radosna oraz rodzinna atmosfera i można przy takim śniadaniu biesiadować godzinami.
Wiele rodzin w pierwszy dzień świąt rezygnuje z tradycyjnego obiadu. Natomiast obiad wielkanocny w poniedziałek, musi być wykwintny. Smaczną przystawką będzie łosoś w galarecie, potrawy z jajek, ale można też wykorzystać żurek śląski z poprzedniego dnia lub biały barszcz. Daniem głównym jest najczęściej pieczeń, schab ze śliwką, karkówka z ananasami czy kaczka z jabłkami, zależnie od upodobań rodziny, do tego duszone warzywa i surówki. Na deser wielkanocna pascha. Jeżeli do tych wszystkich pyszności dodamy pogodny nastrój, święta na pewno będą udane.
W tym miejscu nie pozostaje nam więc nic innego jak tylko życzyć smacznego i miłego świętowania. Zaczynamy więc wielkie przedświąteczne odliczanie.
W niniejszym materiale wykorzystano informacje portalu Onet.gotowanie
Redakcja