Ten dzień zbliżał się wielkimi i szybkimi krokami. I wreszcie nastał. Tłusty czwartek, bo o nim mowa jest dniem ruchomym. Dzień ten w swoim wymiarze jest postrzegany jednoznacznie. Mamy możliwość objadać się do woli pączkami i innymi przygotowanymi na ten dzień łakociami. Przesąd głosi iż, kto nie skosztuje pączka, nie będzie miał szczęścia w bieżącym roku. W tym roku Tłusty Czwartek przypada a jakże w ….. czwartek 8 lutego.
*** Cóż takiego dla każdego z nas czyni Tłusty Czwartek?
Odpowiedź wydaje się bardziej niż oczywista. Otóż – w ten dzień na 24 godziny ( cały ten czwartek ) będziemy mogli zapomnieć o diecie i bez wyrzutów sumienia zajadać się słodkimi przekąskami.
*** Kiedy Tłusty Czwartek 2023? To również pierwszy dzień ostatków.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data uzależniona jest od terminu Wielkanocy.
Tłusty czwartek przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. Właśnie dlatego w 2023 roku obchodzimy go 16 lutego. Zgodnie z tradycją święto łasuchów rozpoczyna Ostatki, czyli ostatnie dni karnawału.
A ten w bieżącym roku kończy się w środę 22 marca w Popielec, kiedy to wierni udadzą się do kościołów, aby posypać głowy popiołem.
W ten sposób wejdziemy w trwający 40 dni okres Wielkiego Postu. Wielki Post będzie dla wierzących czasem pokuty i rozważań nad życiem i śmiercią Chrystusa. Wielu z nas będzie wyrzekać się w tych dniach drobnych lub większych przyjemności. Okres ten zakończy się w niedzielę 9 kwietnia a więc w I dzień Świąt Wielkanocy ( zmartwychwstania Pańskiego ).
*** Geneza tłustego czwartku. Dlaczego jemy wtedy pączki?
Początków tłustego czwartku można doszukiwać się w średniowieczu. Właśnie wtedy tuż przed rozpoczęciem Wielkiego Postu na dworach trwało wielkie opróżnianie spiżarni. Wyjadano owoce, mięso i cukier, ponieważ ich spożywanie w okresie postu byłoby grzechem.
Właśnie wtedy zaczęto przygotowywać również przysmak, który można uznać za przodka współczesnych pączków. Były to bułeczki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną, a następnie smażone. Następnie zjadano je, popijając solidną porcją gorzałki.
Pączki zbliżone do współczesnych, bo słodkie, pojawiły się dopiero w XVI wieku. Wówczas do środka zaczęto wkładać m.in. orzechy, w tym również migdały. Jednak nie każda porcja zawierała słodką niespodziankę. Ten, kto znalazł migdał w swoim pączku, miał cieszyć się szczęściem w trwającym roku.
Już dzisiaj, na kilkadziesiąt godzin przed Tłustym Czwartkiem życzymy smacznego i miłego dnia.
*** INFO prasowe
Redakcja