Wielkanoc stoi u naszych progów. Zbliżają się więc najważniejsze dla katolików święta w roku. Święta, do których przygotowujemy się wyjątkowo starannie, nie tylko w wymiarze duchowym, ale też szykujemy ucztę dla naszych zmysłów, przygotowując smaczne menu wielkanocne. Tak na dobrą sprawę możemy powiedzieć, że nasze świętowanie rozpoczyna się już na długo przed rezurekcją, bo w Wielki Czwartek od chwili zawiązania dzwonów. Tradycja jest również to, że już od tej chwili do samych świąt pościmy.
Przygotowania do świąt, to głównie nasze przygotowania duchowe, ale również robienie generalnych porządków i przygotowanie potraw, czyli tworzenie smacznego menu na Wielkanoc. Sprzątamy w miejscach, do których nie zaglądamy przez większość roku, przystrajamy dom, wejścia do domu i nasze ogródki.
Dawniej tradycyjne wielkanocne potrawy, przygotowywało się w domach już na kilkanaście dni przed świętami. Robiono kiełbasy, pieczenie, pasztet i oczywiście pieczono wielkanocne ciasta: mazurki, babki wielkanocne, serniki. Dom był przepełniony cudownymi zapachami i aromatami. Nie powinno również zabraknąć dobrego śledzia i pysznych śledziowych sałatek.
Obecnie większość pań domu nie ma czasu, aby wszystkie dania na Wielkanoc przygotować samodzielnie, a przecież na stole nie może niczego zabraknąć. Odpowiednio wcześniej musimy ustalić więc menu wielkanocne i zdecydować, co zrobimy sami, a co trzeba kupić. Najbardziej pracochłonne są wypieki, więc niektóra ciasta na Wielkanoc można kupić gotowe, ale tylko jedno czy dwa upiec w domu. Aromaty pieczonych w domu ciast dodatkowo wprowadzają świąteczny nastrój. Na stole musi pojawić się mazurek wielkanocny, najlepiej mazurek kajmakowy, którego udekorowanie powierzmy dzieciom. W przepisie na mazurek zwykle pojawia się kruche ciasto i wyjątkowo słodka masa.
W czasie świąt nie może zabraknąć w menu wielkanocnym również babek wielkanocnych. Polecamy skorzystanie z przepisu na babkę cytrynową. Można przygotować również sernik wiedeński. Przepis na sernik gotowany jest wyjątkowo prosty, a ciasto zawsze się udaje. Każda gospodyni na pewno też sam ugotuje żurek wielkanocny. Sięgnijmy po wielkanocne przepisy na żurek według babć, u których zawsze był robiony na prawdziwym zakwasie, z kiełbasą, jajkami i chrzanem. Aby zrobić samodzielnie zakwas, wystarczy przegotowana woda, mąka żytnia, piętka chleba i odrobina przypraw. Najbardziej efektownie będzie wyglądał żurek podany w chlebie.
I jeszcze pasztet domowy, pulchny, pachnący, smaczny. Jest to szczególnie “wygodna potrawa” ponieważ możemy do niej dodać mięsa, na których wcześniej sporządziliśmy wywary do świątecznych zup. Przepis na pasztet w każdej rodzinie jest nieco inny i różni się przyprawami, ale ważne jest, aby znajdowało się w nim dużo podrobów i pietruszki. W przygotowanie menu wielkanocnego zaangażujmy całą rodzinę, wspólne gotowanie bardzo jednoczy.
Marzeniem każdej pani domu jest, aby śniadanie wielkanocne było przygotowane idealnie, stół wyglądał elegancko, a dania wielkanocne wyśmienicie smakowały. Na stole przykrytym białym obrusem, udekorowanym bukszpanem i kolorowymi pisankami, króluje baranek wielkanocny na łączce z zielonej rzeżuchy oraz święconka.
Oprócz żurku, białej kiełbasy, pasztetu, wędlin różnego rodzaju, w menu wielkanocnym dominują jajka. Jajka faszerowane tradycyjnie z zielonym szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem, lub bardziej wykwintnie, jajka faszerowane tuńczykiem. Nie może też zabraknąć ostrej i pachnącej ćwikły z chrzanem oraz wiosennych sałatek. Sałatki wielkanocne robimy z wykorzystaniem świeżych nowalijek. Do tego ciasto wielkanocne, radosna oraz rodzinna atmosfera i można przy takim śniadaniu biesiadować godzinami.
Wiele rodzin w pierwszy dzień świąt rezygnuje z tradycyjnego obiadu. Natomiast obiad wielkanocny w poniedziałek, musi być wykwintny. Smaczną przystawką będzie łosoś w galarecie, potrawy z jajek, ale można też wykorzystać żurek śląski z poprzedniego dnia lub biały barszcz. Daniem głównym jest najczęściej pieczeń, schab ze śliwką, karkówka z ananasami czy kaczka z jabłkami, zależnie od upodobań rodziny, do tego duszone warzywa i surówki. Na deser wielkanocna pascha. Jeżeli do tych wszystkich pyszności dodamy pogodny nastrój, święta na pewno będą udane.
W tym miejscu nie pozostaje nam więc nic innego jak tylko życzyć smacznego i miłego świętowania.
W niniejszym materiale wykorzystano informacje portalu Onet.gotowanie
W kolejnych dniach na naszych łamach publikować będziemy przepisy kulinarne godne naśladownictwa i tego by znalazły się na wielkanocnym stole. Zapraszamy więc do wspólnego gotowania i pieczenia.
Smacznego!
Redakcja