Wielkanoc to nie tylko serniki, mazurki, rolady, kaczki, itp. W trakcie świąt bywają takie chwile, w których wielu z nas sięgnęło by po ,,jakąś” lekką i szybką do przygotowania potrawę. Tym razem pragniemy Państwu przedstawić przepis na smaczny deser – zdrowy dla każdego żołądka – pieczone jabłka z bakaliami. Zachęcamy do skorzystania.
*** Pieczone jabłka z bakaliami:
Składniki:
– 6 jabłek,
– 100 g orzechów włoskich,
– 40 g rodzynek,
– 6 łyżek miodu,,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 60 g konfitury wiśniowej,
– cukier puder.
Przygotowanie:
Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górną część, a następnie wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi, aby powstała charakterystyczna miseczka. Faszerowanie zacząć od doprawienia cynamonem, następnie dodać konfiturę i bakalie. Całość zalać miodem – po łyżce na jabłko.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Owoce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć odciętą częścią i piec 20 minut. Podawać na ciepło, udekorowane cukrem pudrem. Redakcja