wtorek , 23 kwiecień 2024
Home » Aktualności » Gotuj razem z nami – kaczka z jabłkami.

Gotuj razem z nami – kaczka z jabłkami.

kaczka Wielkanoc tuż, tuż, w związku z czym w wielu naszych domach trwają ostatnie prace przygotowawcze do świąt. Bardzo często w tym zakresie mamy wiele dylematów – co przygotować do jedzenia, bo trzeba dochować tradycji a jednocześnie każda gospodyni chciałaby zaskoczyć domowników i świątecznych gości czymś ,,nowym” na stole. Mając to na względzie nasza redakcja podpowiada naszym gospodyniom kilka ciekawych i wartych przygotowania świątecznych potraw i smakołyków. Zapraszamy do skorzystania. Życzymy smacznego.

*** Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną ( potrawa dla 4 osób ):

Składniki:

– kaczka o wadze +/- 2 kg,

– 800 g ziemniaków,

– 4 małe jabłka,

– garść suszonej żurawiny,

– 3-4 ząbki czosnku,

– 2 łyżki świeżego tymianku,

– 1,5 łyżeczki soli morskiej,

– 1 łyżka miodu,

– pieprz.

Przygotowanie:

– Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem ( również wewnątrz ). Można to również zrobić w dniu przygotowania potrawy odpowiednio wcześniej.

– Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.

– Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.

– Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.

Przepis pochodzi z książki “Pyszne. Na każdą okazję”.      Redakcja