Skoro już za 2 dni mamy świętować świętego Walentego, to naszym zdaniem warto byłoby do popołudniowej kawy przygotować coś smacznego. Zawsze to lepiej pojechać do swojej Walentynki z czymś w ręku. Torcik św. Walentego będzie idealnym rozwiązaniem. Do popołudnia zostało jeszcze trochę czasu, więc bierzmy się do roboty. Zaręczamy, że będzie to pyszność na miarę dzisiejszego święta. Poniżej podajemy potrzebne składniki i sposób przygotowania. Życzymy smacznego.
*** Torcik walentynkowy
Składniki na ciasto:
-
- 125 g miękkiego masła, lub margaryny,
-
- 125 g cukru,
-
- 1 paczka cukru waniliowego,
-
- aromat waniliowy,
-
- odrobina soli,
-
- 2 jajka,
- 75 ml (5 łyżek) czerwonego wina,
-
- 125 g maki tortowej,
-
- 2 łyżeczki kakao,
-
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
-
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g wiórek gorzkiej czekolady,
Składniki na polewę:
-
- 250 g przesianego cukru pudru,
-
- 5-6 łyżek czerwonego wina,
- kandyzowane płatki kwiatów, lub obtoczone w cukrze płatki róż,
Sposób przygotowania:
masło, lub margarynę robić mikserem dodając cukier, cukier waniliowy, przyprawy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać jajka ( każde ubijać ? minuty) i czerwone wino. Pomieszać mąkę z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami mieszając na średnim biegu miksera. Na koniec dodać wiórki czekoladowe. Masę przełożyć do uprzednio natłuszczonej formy w kształcie serca i piec w temperaturze +180°C przez 45 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach przełożyć na siatkę i wychłodzić. Przygotować polewę, dodając tyle wina, by powstała gęsta masa. Nałożyć na serce i przybrać płatkami róż. Redakcja