piątek , 26 kwiecień 2024
Home » Aktualności » Nie zapominajmy, że Tłusty Czwartek nie tylko pączkami stoi!

Nie zapominajmy, że Tłusty Czwartek nie tylko pączkami stoi!

faworkiTo nie do wiary, że już jutro przypada Tłusty Czwartek. Przecież jeszcze świeżo w pamięci mamy Boże Narodzenie, Nowy Rok, Święto Trzech Króli, tymczasem już w bieżących dniach kończy nam się karnawał i zbliżamy się do okresu Wielkiego Postu. Zanim jednak to nastąpi trochę sobie podjemy ( w Tłusty Czwartek ).  Mając na względzie, że już jutro wszyscy rzucimy się na sterty świeżych pączków, nasza redakcja przedstawia przepis na doskonałe faworki. Są one w pewnym sensie przeciwwagą dla pączusia. To one również stanowią o tym, że Tłusty Czwartek jest tłusty. Zachęcamy do pieczenia tego wyrobu i życzymy smacznego.

FAWORKI:

Składniki:

200 g mąki,

3 żółtka,

szczypta soli,

3-4 łyżki gęstej śmietany,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżka spirytusu,

1 l oleju lub 500 g smalcu,

100 g cukru pudru,

cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać na stolicę, zrobić zagłębienie, dodać śmietanę, spirytus, żółtka, sól, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż pojawią się pęcherzyki (na cieście, nie na dłoniach!). Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 3-4 porcje, przykryć ściereczką, by nie obsychało. Każdą porcję cienko rozwałkować na kształt kwadratu, starają się jak najmniej podsypywać mąką. Lekko podsuszone placki z ciasta pokroić nożem lub radełkiem na paski, każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć. W rondlu rozgrzać olej, (wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz, jeśli wypłynie zaraz zrumieniony, to znak, że można zacząć smażenie). Faworki partiami wrzucać na tłuszcz. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule. Posypać cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym.     Redakcja