Trudno jest nam wyobrazić sobie Wigilię bez dobrej wigilijnej kapusty. W naszej tradycji, można odnaleźć co najmniej kilka sposobów jej przyrządzania. Każdy z naszych domowych kucharzy z całą pewnością da sobie ,,uciąć głowę” za swoją kapustę i zapewnia, że Jego przepis jest najlepszy a kapusta najsmaczniejsza z wszystkich.
Nasza redakcja postanowiła z całego szeregu przepisów na dobrą kapustę przedstawić jeden z nich – nasz własny, który zasmakowało już wielu mieszkańców Rud. Naszym zdaniem jest to potrawa godna szacunku i warta przyrządzenia jej na ten jeden szczególny dzień. Zapewniamy, że warto naszym zapewnieniom zaufać i trochę czasu poświęcić na przygotowanie tej wyśmienitej potrawy. Nasz wielowiekowy przepis podajemy poniżej i życzymy udanego i przyjemnego gotowania.
Kapusta kiszona z grzybami
Produkty:
*** 3 kg kiszonej kapusty, nie powinna być gorzka,
*** 10 winnych jabłek,
*** duża ilość grzybów suszonych ( im więcej tym lepiej ),
*** masło, olej, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cytryna, cukier, kucharek.
*** duży garnek, taki w którym potrawa się nie przypala, lub podkładka pod garnek chroniąca garnek przed przypaleniem.
Kapustę kiszona kilka razy opłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać odpowiednia ilością wody, dodać liść laurowy ( 3-4 szt. ), pieprz kulki, ziele angielskie kulki i gotować kapustę aż do chwili, gdy kapusta będzie prawie miękka.
Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzić ją, a następnie dodać oleju i smażyć ją na bardzo lekkim ogniu. Najlepiej gotować ją na kuchni węglowej i pod dno garnka podłożyć siatkę metalową tak, aby kapusta w trakcie smażenia się nie przypalała. Często potrawę mieszać. Do smażonej kapusty dodajemy obrane i pokrojone jabłka i grzyby. Grzyby jednak należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie, zaś przed dodaniem ich do kapusty należy je ugotować prawie na miękko. Kiedy kapusta nabierze bardzo rumianego koloru ( zachodzi w lekki brąz ) należy dodać do niej do smaku cukier, cytrynę, kucharek i masło. Całość smażenia może trwać od 2-3 godzin. Potrzebna jest cierpliwość. Jest sprawdzona zasada ? im dłużej ją smażymy, tym kapusta jest lepsza. Do spożycia podajemy ją na gorąco w wigilijny wieczór do ryby, najlepiej do karpia. Na świąteczny obiad jest równie doskonała. Kapusta jest bardzo trwała, w chłodnym miejscu przetrwa nawet kilkanaście dni. W praktyce tak jednak nigdy nie jest, gdyż o wiele wcześniej ją zjadamy i prosimy o jeszcze. Kapustę najlepiej jest przygotować dzień lub dwa dni przed wigilią. Bo ona im starsza, tym smaczniejsza. Smacznego!!! Redakcja