środa , 20 Wrzesień 2017
Home » Aktualności » Sprawy Gminy » Gotuj razem z nami – na deser proponujemy pieczone jabłka.

Gotuj razem z nami – na deser proponujemy pieczone jabłka.

pieczone_jabłkaWigilia i święta to nie tylko ryby, moczka, pierogi, kapusta i tego typu potrawy.  W trakcie świąt bywają takie chwile, w których wielu z nas sięgnęło by po ,,jakąś? lekką i szybką do przygotowania potrawę.  Tym razem pragniemy Państwu przedstawić przepis na smaczny deser ? zdrowy dla każdego żołądka ? pieczone jabłka z bakaliami. Zachęcamy do skorzystania.

*** Pieczone jabłka z bakaliami:

Składniki:

– 6 jabłek,

– 100 g orzechów włoskich,

– 40 g rodzynek,

– 6 łyżek miodu,,

– 1 łyżeczka cynamonu,

– 60 g konfitury wiśniowej,

– cukier puder.

Przygotowanie:

Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górną część, a następnie wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi, aby powstała charakterystyczna miseczka. Faszerowanie zacząć od doprawienia cynamonem, następnie dodać konfiturę i bakalie. Całość zalać miodem – po łyżce na jabłko.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Owoce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć odciętą częścią i piec 20 minut. Podawać na ciepło, udekorowane cukrem pudrem.       Redakcja