wtorek , 19 Wrzesień 2017
Home » Aktualności » Na Wigilię i święta polecamy smacznego łososia

Na Wigilię i święta polecamy smacznego łososia

lososW dniu wczorajszym rozpoczęliśmy publikować na naszych łamach przepisy na przyrządzanie potraw wigilijnych i świątecznych. Wczoraj mogliśmy zapoznać się z tym, jak w sposób prosty i smaczny przygotować i upiec karpia.

Polecamy wczorajszy nasz przepis, a dzisiaj przedstawimy równie atrakcyjną potrawę ? ryba w śmietanie na ciepło ( łosoś ). Zaręczamy, że na talerzu nie zostanie nawet maleńka drobina potrawy, a wszyscy uczestnicy wieczerzy rozglądać się będą za kolejna jej porcją.

Składniki ( porcja na 4 osoby ):

– 400 gram łososia,

– 150 do 200 gram grzybów, mogą być zarówno suszone jak i mrożone ( nie pieczarki ),

– pół dużej cebuli lub jedna mała,

– 200ml. śmietany, niekoniecznie 30%,

– pieprz cytrynowy, lub zwykły i cytryna,

– sól,

Sposób przyrządzenia:

– łososia kroimy na kawałki większa kostka,

– rybę obsypujemy pieprzem cytrynowym, lub pieprzem i nacieramy cytryną,

– rybę smażymy na odrobinie oliwy lub klarowanym maśle,

Na drugiej patelni smażymy cebulkę, dodajemy grzybki ( jeżeli suszone to oczywiście wcześniej namoczone ).

Po kilku minutach dodajemy śmietankę 30% i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujmy kilka minut, po czym do gotowego sosu dodajemy podsmażonego łososia.

Możemy jeszcze na chwilkę pozostawić całość na leciutkim grzaniu.

Tak przygotowana potrawa jest znakomita. Życzymy smacznego i zachęcamy do spróbowania naszego przepisu.      Redakcja