Przygotowania do świąt w zakresie potraw wnet ruszą pełną parą. Powoli również będziemy przystępować do ich sporządzania. Wiadomo – co kraj, to obyczaj, co dom to inne tradycje. Można by powiedzieć, że są jednak takie potrawy, które są niemal sztandarowe, bez których w każdym domu trudno sobie wyobrazić te Święta.
To o nie musimy szczególnie dbać i pielęgnować je na tyle, by przekazać je kolejnym pokoleniom, bowiem one muszą przetrwać na zawsze. Już niedługo o naszych tradycjach i zwyczajach napiszemy bardzo szczegółowo, a dzisiaj przekazujemy naszym czytelnikom kolejny przepis na kapitalna potrawę świąteczną. A jako że będzie to już zima, to śledzie będziemy robić w ,,pierzynce”. Zapraszamy do lektury a następnie do kuchni, by spróbować.
Pyszne śledzie w pierzynce ( porcja duża dla 8 osób )
Składniki:
– 5/6 ziemniaków ugotowanych w koszulkach,
– 5/6 dużych zdrowych marchwi, ugotowanych w całości,
– ok. 1 kg płatów śledziowych typu ,,matijas”,
– 5 jajek ugotowanych na twardo,
– majonez 250 g,
– śmietana 12% 500 ml ( najlepiej kwaśna ),
– 5/6 cebul,
– pęczek szczypiorku,
– kilka łyżek oleju z oliwek
Przygotowanie: Przygotować szklane naczynie np. szklaną brytwankę lub miskę, tak aby przygotowane produkty można było w nim zmieścić. Na dnie naczynia poukładać pierwszą warstwę płatów śledziowych pociętych na kostki ( ok. 3×3 cm ) dosyć gęsto. Następnie śledzie skropić oliwą z oliwek ( dosyć mocno ). Na tak ułożoną warstwę ułożyć warstewkę pokrojonej w kostkę cebuli, a następnie na tarce na grubych oczkach ,,naheblować” ostudzone ziemniaki ( 1 warstwa ), oraz marchew ( kolejna warstwa). Całość pokryć sosem przygotowanym z majonezu i śmietany. Uprzednio należy dokładnie wymieszą na jednolitą masę śmietanę i majonez. Sos powinien pokrywać cienką warstwą całą powierzchnię potrawy. Następnie czynności powtarzamy i kolejno układamy: drugą warstwę śledzi, skrapiamy oliwą, drugą warstwę cebuli, drugą warstwę tartych ziemniaków i drugą warstwę tartej marchwi. Całość ponownie polewamy pozostałą częścią sosu. Na tak przygotowaną potrawę układamy szczelnie jajko ugotowane na twardo pocięte na plasterki. Układamy warstwę dosyć gęsto. Całość posypujemy dużą ilością drobno posiekanego szczypiorku. Zamiast pokrywki nakładamy folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Otrzymamy jednolitą strukturę potrawy. Do spożycia podajemy łyżką tak, jak gdyby podawaliśmy makówki. Nazajutrz gwarantujemy, że przygotowana potrawa wprowadzi nas w prawdziwy świat pyszności. Życzymy smacznego. Jest to wspaniała świąteczna potrawa. Redakcja