Kiedy w mieszkaniu rozchodzi się zapach pieczonych ciast to znak, że nadchodzą święta. Na wigilijnym stole obok ryb, pierogów i kapusty muszą znaleźć się także słodkie wypieki. Piernik to obowiązkowe wigilijne ciasto. Oj, jak pachnie i smakuje!
*** GŁÓWNE SKŁADNIKI:
– 3 jajka,
– 300 g mąki pszennej,
– 150 g cukru,
– 3 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika,
– 150 ml płynnego miodu,
– pół szklanki oleju,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– garść orzechów nerkowca,
– 1 szklanka rodzynek,
– masło i bułka tarta do formy,
– cukier puder,
*** Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać do żółtek mąkę, mieszankę przypraw, miód, olej i sodę. Dokładnie wszystko wymieszać dodając na koniec masę białkową, orzechy i rodzynki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, nasmarować formę tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika na godzinę. Gotowy piernik podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony na mniejsze kawałki.
SMACZNEGO!!!
Redakcja