Kilka dni temu rozpoczęliśmy publikować na naszych łamach przepisy na przyrządzanie potraw wigilijnych i świątecznych. Do tej pory mogliśmy zapoznać się z tym, jak w sposób prosty i smaczny przygotować i upiec karpia.
Polecamy nasz przepis na karpia, a dzisiaj przedstawimy równie atrakcyjną potrawę – ryba w śmietanie na ciepło ( łosoś ). Zaręczamy, że na talerzu nie zostanie nawet maleńka drobina potrawy, a wszyscy uczestnicy wieczerzy rozglądać się będą za kolejna jej porcją.
Składniki ( porcja na 4 osoby ):
– 400 gram łososia,
– 150 do 200 gram grzybów, mogą być zarówno suszone jak i mrożone ( nie pieczarki ),
– pół dużej cebuli lub jedna mała,
– 200ml. śmietany, niekoniecznie 30%,
– pieprz cytrynowy, lub zwykły i cytryna,
– sól,
Sposób przyrządzenia:
– łososia kroimy na kawałki większa kostka,
– rybę obsypujemy pieprzem cytrynowym, lub pieprzem i nacieramy cytryną,
– rybę smażymy na odrobinie oliwy lub klarowanym maśle,
Na drugiej patelni smażymy cebulkę, dodajemy grzybki ( jeżeli suszone to oczywiście wcześniej namoczone ).
Po kilku minutach dodajemy śmietankę 30% i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujmy kilka minut, po czym do gotowego sosu dodajemy podsmażonego łososia.
Możemy jeszcze na chwilkę pozostawić całość na leciutkim grzaniu.
Tak przygotowana potrawa jest znakomita. Życzymy smacznego i zachęcamy do spróbowania naszego przepisu. Redakcja