Mamy kapryśny okres jesienno-zimowy. Częste i nagłe skoki temperatury z zakresu temperatur ,,ujemnych” na ,,dodatnie” nie sprzyjają naszemu dobremu samopoczuciu. Resztę dopełnia wszechobecna wilgoć powietrza. Poza tym stajemy się łatwym celem dla różnego rodzaju wirusów i bakterii. Znaczące jest również zimowe osłabienie odporności naszych organizmów i chroniczny brak słońca. I przeziębienie lub grypa pojawiają się jak na zawołanie. Czy jednak wobec takiej pogody musimy być bezradni i czy musimy bezczynnie czekać aż do momentu, kiedy choroba powali nas z nóg? Odpowiedź jest prosta i oczywista – NIE! A dobitniej powinna wyklarować to nam młodym nasza babcia. Już niedługo napiszemy o zbawiennej roli syropów z cebuli, czosnku, buraczków itp. Dzisiaj natomiast chcemy sięgnąć do babcinych sposobów na dobre zdrowie w zakresie pysznych i zdrowych herbatek domowych.
A herbatki rozgrzewające świetnie sprawdzają się w okresie jesieni i zimy. Kiedy przychodzisz zziębnięta do domu, potrzebujesz czegoś na rozgrzewkę. Alkohol (zwłaszcza ,,grzaniec”) daje tylko chwilowe uczucie ciepła. Rezultat więc przeważnie jest taki, że rozgrzejesz się bardzo szybko, ale i tak nie zapobiegniesz przeziębieniu. Czym się zatem rozsądnie ratować? Ano smakowitą herbatką…
Oto kilka propozycji domowych herbatek rozgrzewających, które mają tę wyższość nad kupnymi, że nie ma w nich sztucznych dodatków smakowych i aromatycznych ( proporcje na litrowy dzbanek ).
1). HERBATKA MALINOWO-CYNAMONOWA:
Do 3 torebek herbaty malinowej dodajemy 1 łyżkę cynamonu i 3-4 goździki oraz miód lipowy (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.
2). HERBATKA CZARNA Z IMBIREM
2-3 torebki herbaty ekspresowej lub łyżkę stołową herbaty czarnej liściastej wrzucamy do dzbanka. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę kardamonu, pół łyżeczki imbiru mielonego, 3-4 goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany (wg uznania).
3). HEBRATKA JABŁKOWO – CYNAMONOWA
Garść suszonych jabłek (można chwilkę pogotować), łyżkę cynamonu, płaską łyżeczkę kardamonu, 3-4 goździki, szczyptę imbiru i miód zalewamy wrzątkiem i pijemy już po 20 minutach.
Wszystkie podane przyprawy, działają rozgrzewająco, a ponadto cynamon ma właściwości antyseptyczne. Uważajcie tylko na imbir, który w dużych ilościach obniża ciśnienie.
Poza tym wszystkie herbatki są zdrowe, bo są naturalne, bardzo smaczne i przepięknie pachną. Pijcie zatem na zdrowie!
Zielony napój również ma swoją wartość.
Herbata yerba mate zyskuje sobie coraz większą popularność w naszym kraju. Nic dziwnego – zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mate jest doskonałym napojem dla osób intensywnie pracujących umysłowo. Oto korzyści płynące z regularnego picia Yerba Mate:
– napar ogólnie wzmacnia organizm,
– o wiele bardziej pobudza umysł i ciało od kawy,
– zawiera śladowe ilości kofeiny ( 100 torebek yerba mate ma tyle kofeiny,co jeden kubek kawy!),
– Yerba mate nie uzależnia!,
– pita przez cały dzień, nawet tuż przed snem, nie powoduje bezsenności,
– jej pobudzające działanie nie obciąża serca,
– poprawia przemianę materii,
– nie wypłukuje magnezu z organizmu,
– nie powoduje nadciśnienia tętniczego,
– zmniejsza nerwowość,
– doskonała na pamięć i koncentrację,
– zawiera wit. A,C, E, potas, wapń, magnez, sód, krzem, siarkę, wit. H,
– zwiększa odporność organizmu na bakterie i wirusy!
Liście herbaty yerba mate należy parzyć krótko, zalewając gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby zachować wszystkie wartości odżywcze.
Jeśli nie polubisz “ziemistego” smaku herbaty, możesz go zmienić, słodząc napar miodem lub stewią, czy też wybrać yerba matę o smaku:
– wiśniowym,
– imbirowym,
– cytrusowym,
– malinowo-brzoskwiniowym,
– egzotycznym,
– imbirowym,
– pomarańczowym.
***** Na dworze pada śnieg, a ty wracasz do domu z lekkim przeziębieniem? Nic tak nie poprawi samopoczucia jak odpowiednio przyrządzona rozgrzewająca herbata!
Masz ochotę na gorącą herbatę, ale nie chcesz znowu pić zwykłej, czarnej? Spróbuj dodać do niej sok malinowy i plasterek pomarańczy. Dzięki takim eksperymentom twój napój będzie idealny na chłodne, zimowe wieczory.
Składniki:
– szklanka herbaty
– sok malinowy
– plasterek pomarańczy
– 2-3 goździki
– można dowolnie posłodzić. Smacznego! Redakcja