Często zastanawiamy się nad tym jak przygotować wigilijnego i świątecznego karpia. Ryba ta bowiem na naszym śląskim stole wydaje się być daniem obowiązkowym. W minionych dniach przedstawialiśmy na naszych łamach przepis na tradycyjnego karpia. Dzisiaj przedstawiamy inny ciekawy przepis gwarantujący to, że karp smakuje wspaniale. Życzymy smacznego.
*** Karp z orzechami ( porcja dla 4 osób ):
Składniki:
*** Ryba:
– 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka),
– 2 łyżki masła klarowanego,
– sól, pieprz,
*** Sos bakaliowy:
– 100 g orzechów włoskich,
– 50 g migdałów w słupkach,
– 2 łyżki miodu,
– 50 ml wytrawnego białego wina,
– 100 ml śmietanki kremówki,
– 3 łyżki świeżego tymianku,
Przygotowanie:
*** Ryba:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).
*** Sos bakaliowy:
Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.
Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.
Przepis pochodzi z książki “Pyszne. Na każdą okazję”. Redakcja