Wielkanoc tuż, tuż, w związku z czym w wielu naszych domach trwają ostatnie prace przygotowawcze do świąt. Bardzo często w tym zakresie mamy wiele dylematów – co przygotować do jedzenia, bo trzeba dochować tradycji a jednocześnie każda gospodyni chciałaby zaskoczyć domowników i świątecznych gości czymś ,,nowym” na stole. Mając to na względzie nasza redakcja podpowiada naszym gospodyniom kilka ciekawych i wartych przygotowania świątecznych potraw i smakołyków. Zapraszamy do skorzystania. Życzymy smacznego.
*** Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną ( potrawa dla 4 osób ):
Składniki:
– kaczka o wadze +/- 2 kg,
– 800 g ziemniaków,
– 4 małe jabłka,
– garść suszonej żurawiny,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 2 łyżki świeżego tymianku,
– 1,5 łyżeczki soli morskiej,
– 1 łyżka miodu,
– pieprz.
Przygotowanie:
– Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem ( również wewnątrz ). Można to również zrobić w dniu przygotowania potrawy odpowiednio wcześniej.
– Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.
– Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.
– Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.
Przepis pochodzi z książki “Pyszne. Na każdą okazję”. Redakcja