Jak tam naszym czytelnikom idzie przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw. Pozwalamy sobie zwrócić uwagę, że do kolacji wigilijnej pozostało nam już niewiele czasu. W związku z tym, nie biorąc pod uwagę samej Wigilii na gotowanie pozostaje nam kilka dni. Z pewnością każda gospodyni ma swoje preferencje w zakresie przygotowywania kolacji wigilijnej, nic jednak nie zaszkodzi by spróbować innej potrawy. Zachęcamy do wspólnego gotowania z naszą redakcją. Dzisiaj smaczne ryby.
Pstrąg w maśle czosnkowym z ziołami (albo śmietaną czosnkową ):
Produkty:
– Pstrąg
– Cytryna
– Masło ( śmietana )
– Zioła ulubione
– 3 ząbki czosnku (na 1 rybę)
Przygotowanie:
Najlepszy pstrąg jest świeży ze stawu, ale jeśli nie ma to można kupić. Patroszymy rybę. Następnie rybę należy obrać z łusek specjalnym przyrządem, lub ostrym nożem drapiąc łuski pod włos. Jak już jest obrany polać cytryną i posolić, następnie otworzyć w miejscu nacięcia i powtórzyć czynność. Tak przygotowanego pstrąga smażymy na małym ogniu, na maśle.
Mało czosnkowe:
Masło topimy wraz z prasowanym, świeżym czosnkiem. Grzejemy, mieszamy. Polewamy nim rybę.
Jeśli ktoś lubi śmietanę 18% można nią zastąpić masło. Zmieszać z czosnkiem, ziołami, posolić, popieprzyć i gotowe. Smacznego.
************************************
Karp w galarecie:
Produkty:
1 karp (około 1 i ? kg)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 litr wody
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Karpia spraw, umyj, opłucz, pokrój w dzwonka, posól i odstaw.Warzywa obierz, opłucz i gotuj w 1 l osolonej wody przez ok. 30 min (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje możesz dodać jej więcej). Następnie wyjmij warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włóż pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodaj 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru. Ugotowaną rybę wyjmij, ułóż na półmisku i przybierz warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodaj namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj (ok. 1 min) i ostudź. Zalej rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudź. Czynność powtarzaj kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia. Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawaj z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!
**************************************
Karp w śmietanie z grzybami:
Produkty:
1 karp
1 cebula
pietruszka
ząbek czosnku
300 g prawdziwków
pół łyżki masła
szklanka wytrawnego wina
szklanka śmietany
płaska łyżka mąki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka i nasolić. Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki. Rybę włożyć do rondla, dodać grzyby i jarzyny, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu około 15 min. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło. Całość zagotować. Podawać najlepiej z kluskami. Smacznego! Redakcja