czwartek , 21 listopad 2024
Home » Aktualności » Gotuj razem z nami – dzisiaj gustujemy w rybach.

Gotuj razem z nami – dzisiaj gustujemy w rybach.

mulled wine with orange and spicesJak tam naszym czytelnikom idzie przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw. Pozwalamy sobie zwrócić uwagę, że do kolacji wigilijnej pozostało nam już niewiele czasu. W związku z tym, nie biorąc pod uwagę samej Wigilii na gotowanie pozostaje nam kilka dni. Z pewnością każda gospodyni ma swoje preferencje w zakresie przygotowywania kolacji wigilijnej, nic jednak nie zaszkodzi by spróbować innej potrawy. Zachęcamy do wspólnego gotowania z naszą redakcją.  Dzisiaj smaczne ryby.

Pstrąg w maśle czosnkowym z ziołami (albo śmietaną czosnkową ):

Produkty: 

– Pstrąg

– Cytryna

– Masło ( śmietana )

– Zioła ulubione

– 3 ząbki czosnku (na 1 rybę)

Przygotowanie:

Najlepszy pstrąg jest świeży ze stawu, ale jeśli nie ma to można kupić. Patroszymy rybę. Następnie rybę należy obrać z łusek specjalnym przyrządem, lub ostrym nożem drapiąc łuski pod włos. Jak już jest obrany polać cytryną i posolić, następnie otworzyć w miejscu nacięcia i powtórzyć czynność.  Tak przygotowanego pstrąga smażymy na małym ogniu, na maśle.

Mało czosnkowe:

Masło topimy wraz z prasowanym, świeżym czosnkiem. Grzejemy, mieszamy. Polewamy nim rybę.

Jeśli ktoś lubi śmietanę 18% można nią zastąpić masło. Zmieszać z czosnkiem, ziołami, posolić, popieprzyć i gotowe. Smacznego.

************************************

Karp w galarecie:

Produkty:

1 karp (około 1 i ? kg)

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

1 litr wody

1 łyżka cukru

6 łyżeczek żelatyny

1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:

Karpia spraw, umyj, opłucz, pokrój w dzwonka, posól i odstaw.Warzywa obierz, opłucz i gotuj w 1 l osolonej wody przez ok. 30 min (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje możesz dodać jej więcej). Następnie wyjmij warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włóż pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodaj 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru. Ugotowaną rybę wyjmij, ułóż na półmisku i przybierz warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodaj namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj  (ok. 1 min) i ostudź. Zalej rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudź. Czynność powtarzaj kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia. Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawaj z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!

**************************************

Karp w śmietanie z grzybami:

Produkty: 

1 karp

1 cebula

pietruszka

ząbek czosnku

300 g prawdziwków

pół łyżki masła

szklanka wytrawnego wina

szklanka śmietany

płaska łyżka mąki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka i nasolić. Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki. Rybę włożyć do rondla, dodać grzyby i jarzyny, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu około 15 min. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło. Całość zagotować. Podawać najlepiej z kluskami. Smacznego!      Redakcja