Czy czują Państwo już smak zbliżających się Świąt? My tak. W ostatnich dniach wielu z nas miało okazję uczestniczyć w kiermaszach adwentowych, jarmarkach adwentowych, tudzież w organizowanych opłatkach w rozmaitych środowiskach i organizacjach. Bieżący tydzień dopełni swego w tym zakresie. Stąd też mówiąc szczerze, trochę jesteśmy już przejedzeni tymi wszystkimi świątecznymi smakołykami. Jeżeli chcemy do wieczerzy wigilijnej zasiąść w dobrej formie, to nieodzowne jest abyśmy dzisiaj, jutro i w Wigilię ( od rana do kolacji wigilijnej ) ,,dali sobie na wstrzymanie” w konsumowaniu tych dobroci. To jest dobra rada. Ot, taka mała głodówka.
Musimy już jednak konkretyzować nasze plany związane z tym, co mamy zamiar przygotować w naszych domach na Wigilijny Wieczór i Święta. Oczywiście z zachowaniem określonych rodzinnych zwyczajów i tradycji, tak aby w naszych domach było tak, jak za czasów naszej babci, prababci, albo u mamy.
Te święta są swoistym egzaminem dla wszystkich gospodyń domowych – ktokolwiek by nią nie był. Stąd też, nasza redakcja od wielu dni zamieszcza na naszych łamach różne przepisy podstawowych świątecznych potraw, związanych i spożywanych w naszym rejonie.
Warto również swoimi produktami częstować innych – rodzinę i znajomych. To pomoże nam budować rodzinny świąteczny klimat. Trudno sobie również wyobrazić, by po naszym takim poczęstunku, inni pozostali obojętni i nie zrewanżowali się tym samym. Zachęcamy i zapraszamy. Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis – na pstrąga w maśle czosnkowym z ziołami lub śmietana czosnkową. Redakcja
Pstrąg w maśle czosnkowym z ziołami (albo śmietaną czosnkową ):
Składniki:
– Pstrąg,
– Cytryna,
– Masło ( śmietana ),
– ulubione zioła,
– 3 ząbki czosnku (na 1 rybę),
Przygotowanie:
Najlepszy pstrąg jest świeży ze stawu, ale jeśli taki jest niedostępny, to można rybę kupić.
Jeśli już mamy rybę, to przecinamy ją od dołu na brzuchu aż od głowy, po sam ogon. Wyciągamy wszystkie wnętrzności.
Następnie rybę należy obrać z łusek specjalnym przyrządem, lub ostrym nożem drapiąc łuski ,,pod włos?. Kiedy pstrąg już jest obrany, należy go polać cytryną i posolić od zewnątrz, następnie otworzyć w miejscu nacięcia i powtórzyć te czynności w środku ryby.
Tak przygotowanego pstrąga smażymy na małym ogniu, na maśle.
Mało czosnkowe:
masło topimy wraz z prasowanym, świeżym czosnkiem. Grzejemy, mieszamy. Polewamy nim rybę.
Jeśli ktoś lubi śmietanę można nią zastąpić masło. Zmieszać z czosnkiem, ziołami, posolić, popieprzyć i potrawa jest gotowa.
Życzymy smacznego. Redakcja