Najwyższa pora zabrać się za świąteczne przygotowania. A czy czasem nie zapomnieli Państwo o czymś, np. o zaplanowaniu upieczenia babki wielkanocnej? Gdyby jednak tak się stało, to nasza redakcja śpieszy z przepisem na ten świąteczny smakołyk. Polecamy. Przepyszna babka drożdżowa wielkanocna z mnóstwem bakalii ( rodzynek, migdałów i skórki pomarańczowej ) oblana białą czekoladą wymieszaną ze skórką z pomarańczy, z całą pewnością doda uroku świętom. Babka jest mięciutka, puszysta, wilgotna i mocno pomarańczowa, idealna na Wielkanoc. Przepis jest prosty, przygotowanie ciasta łatwe, jedynie rozciągnięte w czasie, gdyż babka drożdżowa nie lubi pośpiechu i potrzebuje czasu na wyrośnięcie, ale podczas pieczenia świątecznych ciast, możemy w międzyczasie przygotowywać inne pyszne ciasta. Do pieczenia używamy formy na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra. Bardzo polecamy, bo babka wielkanocna z polewą z białej czekolady jest wyśmienita.
Składniki:
CIASTO:
– 37,5 dag mąki pszennej,
– 6 dag drożdży,
– 6 żółtek,
– 11,25 dag cukru,
– 11,25 dag masła,
– 3 łyżeczki cukru waniliowego,
– 3/4 szklanki śmietanki 30%,
– 9 łyżek mleka,
– odrobina soli,
– 7 dag rodzynek,
– 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
– 2 dag migdałów,
– 1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
– 6,5 dag białej czekolady (12 kosteczek),
– 6 łyżek śmietanki 30 %,
– 1 łyżeczka soku z pomarańczy,
– 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
Przepis:
Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, mąki oraz 1 łyżeczką letniego mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Rodzynki opłukać i wysuszyć w ściereczce. Migdały sparzyć, obrać i drobno pokroić. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce na małych oczkach. Śmietankę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z 1/3 częścią przesianej mąki (12,5 dag), zaparzone ciasto przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, biały krem. Masło stopić na małym ogniu i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać szczyptę soli, utarte żółtka z cukrem, przestudzone zaparzone ciasto, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką ciasto, wlać resztę letniego mleka i dalej wyrabiać. Pod koniec wyrabiania wlać stopione masło i wyrobić. Wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone migdały, skórkę z pomarańczy i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem, przełożyć ciasto, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 175 stopni C na złoty kolor. Jeśli ciasto za szybko będzie się rumieniło, wierzch możemy przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Babkę polać polewą z białej czekolady wymieszaną ze skórką z pomarańczy. Przechowywać przykrytą folią.
Przepis na polewę:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i sokiem z pomarańczy: plastikową miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Do miski włożyć białą czekoladę połamaną na kosteczki, wlać śmietankę i sok z pomarańczy. Mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z pomarańczy, ostudzić i poczekać aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą polać wystudzoną babkę.
Pychota ? polecamy! Redakcja
www.ciasta.net