czwartek , 21 listopad 2024
Home » Aktualności » Gotuj razem z nami. Brudaski i śledź zielony na wigilijnym stole.

Gotuj razem z nami. Brudaski i śledź zielony na wigilijnym stole.

brudaskiCzy czują Państwo już smak zbliżających się Świąt? My tak. W ostatnich dniach wielu z nas miało okazję uczestniczyć w kiermaszach adwentowych, jarmarkach adwentowych, tudzież w organizowanych opłatkach w rozmaitych środowiskach i organizacjach. Stąd też mówiąc szczerze, trochę jesteśmy już przejedzeni tymi wszystkimi świątecznymi smakołykami. Jeżeli chcemy do wieczerzy wigilijnej zasiąść w dobrej formie, to nieodzowne jest abyśmy  w rozpoczętym tygodniu ,,dali sobie na wstrzymanie? w konsumowaniu tych dobroci. To jest dobra rada.

Musimy już jednak konkretyzować nasze plany związane z tym, co mamy zamiar przygotować w naszych domach na Wigilijny Wieczór i Święta. Oczywiście z zachowaniem określonych rodzinnych zwyczajów i tradycji, tak aby w naszych domach było tak, jak za czasów naszej babci, prababci, albo u mamy. Te święta są swoistym egzaminem dla wszystkich gospodyń domowych ? ktokolwiek by nią nie był. Stąd też, nasza redakcja od jakiegoś czasu na naszych łamach przedstawia przepisy podstawowych świątecznych potraw. Warto przecież zakosztować czasami czegoś innego. Zapraszamy i oczekujemy również na przepisy naszych czytelników. Poniżej przedstawiamy kolejne przepisy – tym razem na pyszne śledzie. Jakże mogło by być inaczej, skoro śledzie oprócz karpia stanowią jedną z podstawowych wigilijnych potraw.

Śledzie Brudaski

Produkty: 6 w miarę cienkich i twardych  filetów śledziowych lekko solonych ( najlepiej Matijasy z wiadereczku ), 2 łyżeczki musztardy ( najlepiej francuska ), po 11/2 łyżeczki mielonego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liścia laurowego, 1/2  łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki majeranku, 3/4  szklanki oliwy, 2 cebule, 1 cytryna, listki sałaty, jajko na twardo do dekoracji.

Przyrządzenie: śledzie namoczyć w mleku na około 2 godziny, następnie wypłukać. 1 cebulę bardzo drobno pokroić. Przyprawy rozdrobnić ( bez majeranku ) i posypać nimi filety ( pozostawić na 3-4 godziny ).  Do posiekanej cebuli dodać musztardę. Masą cienko posmarować filety. Zwijać ciasno w rolmopsy, spiąć wykałaczką i ustawiać ciasno obok siebie w rondelku.  Zalać oliwą doprawioną sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami majeranku.

Odstawić na kilka godzin do chłodnego miejsca. Rolmopsy podawać na podłużnym półmisku wyłożonym listkami sałaty. Udekorować pociętym jajkiem i kilkoma krążkami cebuli. Należy przygotowywać na 2 dni przed spożyciem.

Śledź zielony:

Produkty: 1-11/2  kg zielonych śledzi, musztarda, vegeta lub magii, pieprz, 2 puszki koncentratu pomidorowego ( Pudliszki ), cukier, 2 cebule, 1/2  szklanki octu, mniej niż 1/2  szklanki oleju,

Przyrządzenie: śledzie zielone umyć i zdjąć z nich skórę. Każdy przygotowany filet posmarować musztardą, oraz posypać solą, vegetą i pieprzem. Tak zaprawione śledzie ciasno pozwijać jak rolmopsy, spiąć wykałaczką i pionowo ułożyć na dnie garnka. Na poukładane śledzie położyć koncentrat pomidorowy, posypać 4 łyżki cukru, vegetę lub magii. Na tak przygotowaną powierzchnię poukładać plastry z 2 szt. cebuli, a następnie zalać zalewą.

Zalewa: 1/2  szklanki octu, 1/2  szklanki wody, 1/2  szklanki oleju.

Przygotowane śledzie zalać zalewą, zagotować i gotować na lekkim ogniu około 10 min. Ostudzić i wychłodzić. Śledzie są gotowe do spożycia.  Należy przygotowywać na 1 dzień przed spożyciem.

Życzymy smacznego i miłego świętowania.    Redakcja