niedziela , 24 Wrzesień 2017
Home » Aktualności » Sprawy Gminy » SPA Laskowo wyróżnione!

SPA Laskowo wyróżnione!

LaskowoNie od dziś wiadomo, że różnorodność kulinarna województwa śląskiego to jeden z naszych największych atutów. Dzięki temu Szlak Kulinarny Śląskie Smaki stał się turystycznym przebojem regionu. Kolejnym potwierdzeniem kunsztu naszych kucharzy jest ogłoszona niedawno druga edycja przewodnika kulinarnego „Gault&Millau”. W tegorocznym zestawieniu najlepszych polskich restauracji znalazło się ponad 40 lokali z województwa śląskiego, w tym aż 6 „naszych” śląskosmakowych i 1 z naszej Parafii ( z Jankowic ). Gratulujemy sukcesu!

Przewodnik „Gault&Millau” założyli w 1965 r. we Francji dwaj krytycy kulinarni Henri Gault i Christian Millau. Wpisywali do niego lokale, które oceniali w skali od 1 do 20. Oceny dokonują eksperci kulinarni, którzy odwiedzają lokale jako „tajemniczy klienci”. W zależności od ilości otrzymanych punktów (maksymalna ilość w zasadzie się nie zdarza), restauracje otrzymują od jednej do pięciu kucharskich czapek. W Polsce nie dorobiliśmy się jeszcze restauracji z 5 czapkami, mamy za to dwie z 4 –  warszawskie Atelier Amaro i Senses. W tym roku przewodnik ukazał się w 9 krajach, u nas po raz drugi. Opisano w  nim 390 restauracji i 100 hoteli w Polsce, a wśród nich 40 z województwa śląskiego.

Wśród wyróżnionych 1 czapką kucharską znajdują sie 4 restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki:

– Karczma Rogata z Bielska-Białej, w której możecie skosztować m. in. najlepszej kwaśnicy i nieziemskich pierogów z bryndzą,

– Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic, serwująca m. in. kuchnię śląską w nowoczesnych aranżacjach,

 – Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie, serwująca tradycyjne dania w niebanalnych odsłonach i jedynej w swoim rodzaju, średniowiecznej aranżacji,

– Restauracja Pod Platanami w Zbrosławicach, mająca w karcie m. in. przepyszne dania kuchni myśliwskiej.

W przewodniku wymieniono również Restaurację Dwór Bismarcka w Mysłowicach oraz Restaurację Pod Prosiakiem w Tychach. Gratulujemy!     Redakcja